Mumbar Dolması Nedir?
Zaman hızla ilerledi ve Müslüman kesim için önemli olan bir kurban bayramı daha geldi geçti. Kafamızı nereye çevirsek inek kuzu ve koyunlarla karşılaştık. Artık vedalaşma vakti geldi fakat bu hayvanlarla artık farklı şekillerde karşılaşacağız. Zaman zaman kavurma üzeri yumurta kırarak zaman zaman da sakatat çeşitleri ile sofralarımızda yer alacak.
İlkel dönemlerden beri insanlar çeşitli hayvanların etinden, sütünden faydalanarak en temel ihtiyaçlarından beslenmeyi karşılamaktadırlar. Büyükbaş ve küçükbaş olarak bilinen hayvanların da hemen hemen her bölgesinden bir yemek yapılmaktadır. “Mumbar dolması” da bu yemekler içerisinde beğenilen lezzetlerdendir. Yemeğin ne olduğunu anlamak için mumbar kelimesinin ne anlama geldiğini bilmekte fayda var. Mumbar (Bumbar) Farsça’da ‘būn’ dışkı sözcüğünden ‘būnbār’ ve ‘mūbār’ kalın bağırsak sözcüğünden alıntıdır. Türk Dil Kurumuna göre ise sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.
Bazı yörelerde ‘bumbar’ olarak da bilinmektedir. Genellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde kışları tüketilir. Hayvanların sakatatından yapıldığı için yemeği yapmaktan daha önemli olan şey temizlik aşamasıdır. Aksi halde sevilen bir yemek olmaktan çıkacaktır.
- Kişi Sayısı:
10 kişilik - Hazırlama Süresi:
40 dakika - Pişirme Süresi:
40 dakika
Malzemeler
1 adet kuzu mumbarı (bağırsağı),
1 kg pirinç,
500 gr kıyma,
1 baş soğan,
1 kaşık biber salçası,
1 kaşık domates salçası,
1 çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı tarçın.
Yapılışı
Güzelce içi dışı temizlenmiş mumbarlar süzgeçe alınır. Daha sonra bağırsaklar birer karış olmak üzere kesilir. Kesildikten sonra ucu çengel şeklindeki bir şiş yardımı ile ers yüz çevrilerek temizliği daha rahat yapılır. Temizliğinden kesinlikle emin olunduğunda , pirinçler ayıklanıp yıkanır ve süzülür. Pirincin içine kıyma, soğan, domates ve biber salçası, tarçın ve karabiber karıştırılır.
Mumbarlar yağları iç kısma gelecek şekilde , hazırladığınız karışımdan içine doldurulur. Dolunca iki ucu iple bağlanıp kaynayan suda haşlanır. Haşlanırken birkaç yerinden delinir.
Sıcak yada soğuk olarak isteğe göre servis yapılır.
Afiyet olsun.
Facebook Yorumları
Blog Yorumları