Ülkemizde birçok yemeğin yapımı aileyi bir ardaya getiren önemli etkinliklerden sayılır. İşte Karaman’da evde yapılan pişmaniyenin tarifiyle birlikte.
Ülkemizde yemek kültürünün önemli bir özelliği de yemeğin yapılışında aile fertlerinin bir araya gelerek, el birliğiyle işi yapmasıdır.
Aileyi bir araya toplayan çiğ köfte, arabaş, mangal, mantının yanı sıra Karaman’da evlerde aileler bir araya gelerek ‘ev pişmaniyesi’ hazırlıyor.
Karaman’da Ev Pişmaniye Yapılışı
Şeker, un ve yağdan yapılan, yapımı ustalık gerektiren, yapıldıktan sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlıdır pişmaniye.
Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Pişmaniye adının buradan kaynaklandığı da iddia edilir. Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar kolaylaştırmış olursa olsun, bu tatlı hâlâ evlerde yapılmaya devam ediyor.
- Kişi Sayısı:
10 kişilik - Hazırlama Süresi:
30 dakika - Pişirme Süresi:
30 dakika
Malzemeler
- Su
- Şeker
- Un
Yapılışı
Tepsiye dökülen şeker, soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.
Pişmaniyenin nasıl yapıldığına gelelim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutmak için bir tepsiye dökülür.
Macun halini almış şeker daha sonra halka haline getirilir.
Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri gerçekleştirmektedir.
Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.
Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem, hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer.
Hamurun zamanla şekeri tel tel ayırıp, kendisinin kaybolması, şekerin beyaza dönüşmesi ve tel tel olması şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir.
Çekilen pişmaniye tel tel olduktan sonra tepsi üzerine bırakılarak kış ayazında soğumaya bırakılır.
Facebook Yorumları
Blog Yorumları